Wekelijkse Groep
De groep die in oktober start is een beginnersgroep. Een nieuw te starten groep open voor ervaren en niet ervaren dansers. Voor beide zullen de lessen interessant worden gemaakt. Ze zullen de mogelijkheid bieden voor mooie ervaringen.
Hoe ziet een biodanzales eruit?
De wekelijkse biodanza lessen beginnen met een gezamenlijke deelronde. Een moment van samen aankomen en delen wat er gedeeld mag worden. We zitten met elkaar in een kring en iedereen krijgt de gelegenheid om iets te delen over wat er in je leeft of iets over je ervaringen van de vorige les. Zelf deel ik ook over het thema van de workshop.
Daarna gaan we dansen. Een biodanza les wordt vivencia wordt genoemd. Dit betekent letterlijk beleving. Laat je meenemen. Een les duurt gemiddeld een uur tot twee uur. Afhankelijk van meerdere factoren.
Tijdens de vivencia word je uitgenodigd om de dansen- en/of bewegingsoefeningen te doen die worden voorgesteld. Ik licht de dans toe en laat meestal een stukje van mijn dans zien. Hierdoor worden je spiegelneuronen geactiveerd waardoor je de bewegingen al kan ervaren in je lijf. Vervolgens de uitnodiging je eigen dans te dansen op je eigen manier vanuit je gevoel en je persoonlijke expressie. Het hoeft er niet mooi uit te zien. Iedereen kan dansen man, vrouw, jong, oud, stijf, moe of fit, het maakt niet uit. Pas je dans aan, aan je eigen mogelijkheden. We dansen op blote voeten. Als dit te koud voor je is, draag dan antislipsokken of balletschoentjes zonder harde zool. We dansen alleen maar ook in tweetallen of grotere groepen. Vaak kan je zelf iemand kiezen om samen mee te dansen of je kan je door iemand laten uitnodigen als je het spannend vindt om de eerste stap te zetten. Een mooie gelegenheid om hierin je eigen weg te vinden, een weg die bij jou past.
Biodanza is non-verbaal. Wanneer je praat, denk je na en laat je andere dansers nadenken. Door tijdens de workshop niet te praten is het makkelijker om in contact te komen met je gevoel.
Aan het begin van een workshop zijn de dansoefeningen ritmisch, actief en stimuleren ze de vitaliteit. In de loop van de workshop worden de oefeningen rustiger en kan het lichaam herstellen en integreren. Naar het einde van de workshop worden de oefeningen weer actiever. We dansen om onder andere vitaliteit, creativiteit en affectiviteit te bevorderen. Het is de kracht van de muziek, de beweging en de groep die samen de aanzet geven om groei en ontwikkeling door te maken. De ervaringen die je opdoet tijdens biodanza integreren als vanzelf in je dagelijks leven. Dit gaat heel geleidelijk.
Na afloop van de workshop is er de mogelijkheid om samen een kopje thee te drinken en om na te praten. Wil je liever direct naar huis dan kan dat natuurlijk ook. Soms neemt iemand wat lekkers mee om te delen.
Zin om mee te dansen? Je bent welkom!
We dansen op woensdagavond van 19.30 uur tot ongeveer 21.30 uur.
Locatie: Buurthuis Annie Londo, Beukenlaan 30, Westerbork.
Voor meer informatie en om aan te melden kan je contact opnemen per email of telefonisch.
06-54714009
Als biodanza facilitator onder supervisie heb ik de eerste drie jaar van de opleiding afgerond. Het vierde jaar van de opleiding is een praktijk jaar waarin je les gaat geven in een eigen groep. Uiteraard is hierin ervaring opgedaan in de school en het supervisie jaar zal begeleid worden door de directeuren en de didactische docenten van de school. Regelmatig zal er iemand van de school Midden Nederland aanwezig zijn in de lessen.